Nyt viimeistään on hyvä hetki ottaa haltuun merkittävät muutokset

kesäkuu 19, 2023

Euroopan Kommissiolta on tullut uusi ohjeistus tuotteen merkittäviin muutoksiin liittyen, kun aiempi vuonna 2020 julkaistu ohjeistus päivitettiin toukokuussa. MDCG 2020-3 Rev.1 – “Guidance on significant changes regarding the transitional provision under Article 120 of the MDR” antaa ilahduttavan kattavan ja esimerkkitäyteisen ohjeistuksen, miten Valmistaja voi navigoida tuotekehitystään MDD-alaisuudessa uusien siirtymäaikojen puitteissa.

Miksi syventyä uuteen ohjeistukseen?

Mikäli lääkintälaitteesi tai – ohjelmistosi on saatettu markkinoille MDD:n (93/42/EEC) alaisuudessa, on sinulla käsissäsi niin sanottu “legacy-device”, jolle tämä päivitetty ohjeistus on yksi tärkeimmistä reseptikirjoista laitteesi tuotekehitykseen. “Legacy-devicen” määritelmään ja vaatimuksiin voit tarvittaessa perehtyä ohjeistuksen MDCG 2021-25 avulla.

Varmistamalla, että toimit uuden päivitetyn MDCG 2020-3 Rev.1 ohjeistuksen mukaisesti, pääset hyödyntämään regulaatiopäivityksen (EU 2023/607) tuomat uudet siirtymäajat tuotteen MDR-vaatimustenmukaisuuteen täysimääräisesti. Laitettasi saa asettaa saataville eli myydä ja markkinoida normaalisti kunhan MDD:n vaatimukset, sekä MDR artiklan 120(3c) vaatimukset täyttyvät, eikä laitteeseesi tule merkittäviä muutoksia käyttötarkoitukseen tai designiin.

Merkittävän muutoksen pihvi

Merkittävä muutos laitteen käyttötarkoitukseen tai designiin koostuu kahdesta elementistä:

  • muutos koskee laitteen designia tai käyttötarkoitusta
  • JA
  • muutos on merkittävä ohjeistuksen antamien päättelypuiden mukaisesti

Molempien elementtien tulee siis täyttyä, jotta muutos olisi merkittävä muutos.

Kuinka lähestyä ohjeistusta?

Ymmärtämällä pihvin merkittävän muutoksen määritelmästä, on hyvä syventyä itse päättelypuihin – onko tämä uusi tuoteominaisuus, komponentin vaihto tai bugikorjaus merkittävä muutos vai ei?

Ohjeistus koostuu viidestä päättelypuusta, jotka on hyvä katselmoida ensin läpi

  • Käyttötarkoitukseen liittyvät muutokset
  • Designiin liittyvät muutokset
  • Ohjelmistoon liittyvät muutokset
  • Aineisiin ja materiaaleihin liittyvät muutokset
  • Sterilointiin tai steriileihin pakkauksiin liittyvät muutokset

Päättelypuut antavat hyvän osviitan siitä, osuuko laitteesi muutos merkittävä muutos-kategoriaan vai ei. Jos olet epävarma, ohjeistus tarjoaa myös useita hyviä, tarkentavia esimerkkejä. Ohjeistuksen esimerkit ovat kiitollisesti jaoteltu sekä ei-merkittäviin muutoksiin, että merkittäviin muutoksiin – näitä tavaamalla pääset koeponnistamaan omaa ajatustasi muutoksen merkittävyydestä.

Ja eikun dokumentoimaan!

“Mitä ei ole dokumentoitu, sitä ei ole tehty” – on lääkintälaiteviitekehyksen kuuluisa mantra, joka pätee myös muutostenhallintaan. Ilmoitetulle laitokselle tai viranomaisille ei luonnollisesti riitä, että sanot käyttäneesi uutta ohjeistusta tuotemuutoksia tehdessäsi – ota siis ohjeistuksen tuomat esimerkit ja päättelypuuketjut rohkeasti osaksi omaa tuotekehitysdokumentaatiotasi. Huolehdi, että jo suunnitteluvaiheessa dokumentoit perustelut (merkittävä/ei-merkittävä muutos) muutetulle tai parannetulle ominaisuudelle ja kuittaa päätelmäsi katselmointitallenteisiin.

Kasve auttaa sinua mielellään navigoimaan merkittävien muutosten maailmassa – ota rohkeasti yhteyttä!

 

Rosa Tengvall

Lead Quality Engineer