Healthtech Finland työryhmät Kuopiossa – tarpeellinen yhteisötapaaminen

toukokuu 9, 2023

Healthtech Finlandin Ohjelmistot ja data – sekä MD-työryhmät vierailivat Kuopiossa 25.-26.4. Tapaamisen ideointi lähti MD-työryhmän puheenjohtaja Hannele Toroin ajatuksesta viedä työryhmiä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Kasve otti koppia paikallisten järjestelyiden osalta, ja olimmekin mukana suunnittelemassa työryhmäpäivän ohjelmaa ja vierailupäivän kohteita.

Työryhmäpäivä sisälsi puheenvuoroja aamupäivän avointen ovien sisällöllä, jossa Sandra Liede esitteli Healthtech Finlandin toimintaa, Ohjelmistot ja data -työryhmän puheenjohtaja Mika Siitonen terveysalan menestystekijöitä ja Kasven Rosa Tengvall lääkintälaiteohjelmistojen saloja. Iltapäivälle olimme saaneet hienon paneelin, jossa edustajat Fimealta, ilmoitetuilta laitoksilta (SGS Fimko ja Eurofins Electric and Electronics Finland), Medixineltä ja Adamant Healthilta (yrityksiä joista edellinen rekisteröinyt tuotteitaan MDR:n mukaisina ja jälkimmäinen saattamassa MDD:n mukaista laitetta MDR-vaatimustenmukaiseksi). Paneeli kävi hyvää keskustelua, jota olisi ollut mielenkiintoista seurata pidempäänkin. Lisäksi saimme päivityksen EU-komissiosta lääkinnällisiin laitteisiin liittyvistä ajankohtaisasioista. Mario Gabrielli Cossellu (DG Sante) kertoi työn alla olevista ohjeistuksista tai ohjeistusten päivityksistä, ilmoitettujen laitosten tilanteesta, sekä kommentoi EU-markkinan houkuttelevuutta verrattuna muihin markkina-alueisiin. Kimmo Konkarikoski (YTL) päivitti standardoinnin nykynäkymiä, ja päivän lopuksi Itä-Suomen yliopiston vaikuttavuusjohtaja Minna Hendolin ja VTT:n Kari Rönkä avasivat organisaatioidensa toimialalle tarjoamia tutkimus- ja kehityspalveluita. Mielenkiintoinen päivä kokonaisuudessaan! Teamsin kautta mukana oli parhaimmillaan n. 100 kuulijaa paikallaolijoiden lisäksi, joten tapahtuma tavoitti laajan yleisön. Lounas- ja kahvitaukokeskustelut, sekä yhteinen illallinen syvensivät antia merkittävästi ja loivat hyviä mahdollisuuksia verkostoitumiselle. 

Vierailupäivä Kuopion toimijakentälle aloitettiin Kuopion yliopistollisen sairaalaan Mikrokirurgiakeskukselta Antti-Pekka Elomaan ja Antti Huotarisen johdolla. Saimme kuulla keskuksen tarjoomasta paitsi lääketieteen opiskelijoille ja ammattilaisille, myös laitetutkimuspalveluista. Keskus on ollut mukana useamman yritysaihion matkalla kehitys- ja tutkimustukena. KYSiltä jatkoimme Itä-Suomen yliopiston HUMEA laboratorioon, jossa kehitettävää innovaatiota Mikrokirurgiakeskus on ollut tukemassa ja josta edellisen päivän paneeliin osallistunut Adamant Health on spinnattu. Professori Pasi Karjalainen esitteli laboratoriossa tehtävää tutkimusta ja tuotekehitystä, josta myös uutta mielenkiintoista terveysteknologiaan on tulossa. Lounaan jälkeen jatkoimme Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskukseen, jossa Riitta Sutinen esitteli tulevaa, terveysteknologian alan osaamisen kehittämiseen kohdistuvaa hanketta. Päivä päättyi Hub Panostamoon, jossa paikallisia terveysalan toimijoita esittäytyi. Mukana olivat Rokote Laboratories, Adamant Health, Nolwenture, Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talo, Jatkuvan oppimisen keskus, Kuopio Health. Panostamolla oli mukavaa porinaa, ja sinne oli hyvä päättää onnistunut visiitti.

Kiitos Healthtech Finland ja Sandra Liede, Päivi Ahlgren, Mika Siitonen ja Hannele Toroi kun toitte työryhmät Kuopioon! Oli ilo olla apuna järjestelyissä ja syventää näkymää paikallisiin toimijoihin. Tästä on hyvä muiden jatkaa, tapaamisten Suomen kiertue jatkuu näillä näkymin syksyllä Oulussa!

Nina Vartiainen

Head of QA/RA