Vastuullisuus on liiketoiminnallinen mahdollisuus
Kiinnostus ympäristöystävällisempään ja vastuullisempaan elämäntapaan on ollut nouseva trendi viime vuosina. Vastuullisuuden trendi on kuitenkin muuttumassa välttämättömyydeksi, kun esimerkiksi ilmastokriisin vaikutukset ovat tulleet yhä näkyvimmiksi. Perinteiset liiketoimintamallit haastetaan nyt sopeutumaan uudistuneiden markkinoiden tarpeiden mukaisiksi, joissa korostuvat kestävyys ja vihreämpi kuluttaminen. Muutosvalmiudet omaavien yritysten on mahdollista napata itselleen kilpailuetu, huomattavia säästöjä sekä vaikuttaa omalta osaltaan kestävän kehitykset rakentumiseen.
Vastuullisuuden tulisi olla osa jokaisen yrityksen nykyaikaista toimintamallia. Vastuullisuuden omaksumista osaksi omaa liiketoimintaa ei kannata pelästyä, sillä se tuo mukanaan uusia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. Yritys voi samanaikaisesti panostaa vastuullisuuteen, että tehdä hyvää tulosta. Kun vastuullisuus on osana yrityksen perusliiketoimintaa, näkyvät hyödyt myös tuloksessa.
Vastuullisuus ja ESG
Oletko kuullut puhuttavan termistä ESG? Pinnalla oleva termi on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance. Termi kattaa alleen vastuullisuustyöhön liittyvät keskeisimmät toimet, vaatimukset ja tavoitteet. Sen avulla voidaan tarkastella sekä arvioida yrityksen toimintatapoja liittyen ympäristöön, ihmisten kohteluun ja yrityksen johtamiseen.
Environmental Sustainability – Ympäristövastuu
Ympäristövastuun ydinalue on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Liiketoiminnassa huomioon otettavia ympäristökysymyksiä voivat olla esimerkiksi tuotteen elinkaaren vaikutukset, kuten energiankäyttö, jätteet, ympäristöriskit ja niiden hallinta.
Social Sustainability – Sosiaalinen vastuullisuus
Sosiaalinen vastuullisuus tarkastelee yrityksen liiketoiminnan vaikutuksia sisäisiin ja ulkoisiin sidosryhmiin. Sosiaalisesti vastuullinen yritys ottaa huomioon ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisen ja turvaamisen. Yrityksen sisällä sosiaalinen vastuullisuus näkyy esimerkiksi johtamismallissa ja työhyvinvoinnin ylläpitämisessä. Sosiaalista vastuullisuutta arvioitaessa huomiota voisivat saada esimerkiksi kysymykset siitä, heijastavatko työolot työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suurta arvostusta, tai hyödyntääkö yritys asiakkaitaan epäeettisesti?
Governance Sustainability – Kestävä hallintotapa
Kestävän kehityksen hallinto on organisaatioiden hallintoa, joka on sekä laillista että edistää hyvää elämää kaikille, nyt ja pitkälle tulevaisuuteen. ESG-hallintostandardit varmistavat esimerkiksi, että yritys käyttää tarkkoja ja avoimia kirjanpitomenetelmiä, pyrkii eheyteen ja monimuotoisuuteen johtajuuksien valinnassa, ja on vastuussa osakkeenomistajille.
Kasvesta:
Kasve on yritysten toimintajärjestelmien asiantuntija, jolla on pitkäaikainen kokemus erilaisten yritysten ja organisaatioiden johtamisjärjestelmien rakentamisesta, kehittämisestä ja auditoinneista, eettisten ohjeistuksien laatimisesta (esim. Code of Conduct) ja mm. vastuullisuustulosten raportoinnista.
Kasven asiantuntijat ovat laatineet, ylläpitäneet ja auditoineet useiden eri standardien mukaisia johtamisjärjestelmiä (mm. ISO 14001 ja ISO 45001).
Jos organisaatiosi tarvitsee apua joko olemassa olevan toimintajärjestelmän kehittämisessä tai sellaisen luomisessa tyhjästä, asiantuntijamme ovat aina käytettävissänne.
Kasven vastuullisuusasiantuntija Jari Kaikkonen auttaa Kasven asiakkaita omaksumaan vastuullisuusperiaatteet osaksi omaa liiketoimintaa.