Labquality Days 2023 | Kohti vastuullista ja vaatimustenmukaista terveysalan liiketoimintaa
Osallistuimme Mikon kanssa Helsingissä 9.-10.2.2023 järjestetyille Labquality Daysille. Messukeskukseen kokoontui kahden päivän aikana runsaasti laboratorio-, laatu- ja terveysteknologia-alalla toimivia kävijöitä.
Itse osallistuin Mika Siitosen moderoimiin kehittyvä terveysteknologia -polun seminaareihin, jotka kattoivat asiaa vaatimustenmukaisuudesta, terveysalan tulevaisuudesta sekä vastuullisuudesta. Ensimmäisenä päivänä puhujien aiheet kattoivat UDI-järjestelmää, IVDR:n mukaista teknistä dokumentaatiota, IVD-laitteiden kliinistä suorituskykyä, populaatiotason terveyshyötyarviointia, vieritestausta sekä diagnostisten markkinoiden ja teknologioiden trendejä, ja tietoturvaa suuren sairaanhoitopiirin IT-järjestelmissä. Kattaus oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen, ja puhujien omakohtaiset kokemukset ja vinkit upposivat yleisöön, joka koostui mm. paitsi laitevalmistajista ja hyvinvointialan konsulteista myös viranomaisten edustajista.
Toinen päivä alkoi terveysalan vastuullisuuden teemalla ja hyvän pohjustuksen ja ostajan näkökulmia aiheeseen toi Hansel. Puheenvuoroa seurannut paneelikeskustelu, jota ansiokkaasti moderoi Healthtec Finlandin Sandra Liede, avasi aihetta vielä kahden eri kokoluokan valmistajan (Reagena ja Radiometer), jakelijan (Triolab) ja aihetta tutkineen asiantuntijan näkökulmista. Omaksi kotiinviemiseksi tästä paneelikeskustelusta otin sen pohtimisen, kuinka vastuullisuuden voi huomioida erilaisissa tuotteissa – monimutkaisen analysaattorin ja IVD-ohjelmiston valmistajan vastuullisuusasiat, -tavoitteet ja -mittarit ovat käytännössä lopulta kovin erilaisia. Tämä tulisi huomioida myös laitteita tai palveluita kilpailutettaessa ja ostettaessa, sillä kaikille valmistajille ja laitteille sopivaa yhtä kriteeristöä tuskin pystytään järkevästi laatimaan.
Päivä jatkui vielä sähköisen, fiksun laadunhallintajärjestelmän tai laatualustan ja sähköisen käyttöohjeen merkeissä. Uudet tavat tehdä laadunhallintajärjestelmä tai laatualusta koko yrityksen yhteiseksi ja tärkeäksi työkaluksi pakollisen pahan sijaan voivat sisältää pelillistämistä ja lisättyä oppimista (augmented learning), jolloin henkilöstön motivaatiota ja sitoutumista järjestelmän tai alustan käyttöön on mahdollista kasvattaa.
Labquality Daysillä on myös kattava näyttely, jossa oli tänäkin vuonna esillä monipuolisesti laboratorio- ja IVD-laiteyrityksiä. Näyttelyssä, kahvi- ja lounastauoilla sekä tietenkin verkottumisillallisella käytiin hyviä keskusteluita uusien ja vanhojen tuttujen kanssa, ja taidettiinpa suunnitella tulevia tapahtumia silmällä pitäen ainakin yksi vetonaulatuote näyttelyosaston yleisömenestyksen varmistamiseksi – tästä toivottavasti kuullaan myöhemmin lisää!
Kiitos Labquality jälleen erinomaisen tapahtuman järjestämisestä, mielenkiinnolla odotamme mitkä aiheet ovat ensi vuonna ohjelmassa!