Laatua, vaatimusten täyttämistä vai sekä että?
Ihmisillä on yleensä käsitys siitä, mikä on laadukasta. Laadulla tarkoitetaan yleisesti tuotteen (tai palvelun) kykyä täyttää asiakkaan tai lainsäädännön vaatimukset. Asiakas saattaa haluta laadukasta suklaata tai laadukkaan kulkupelin. Laatuun ei kuitenkaan välttämättä kiinteästi liity tuotteen hinta – jollekin edullinen bulkkisuklaalevy täyttää vaatimukset yhtä lailla kuin se käsin väsätty konvehti, tai se on ainakin riittävän laadukasta. Viranomainen taas haluaa varmistua laadun kautta tuotteen turvallisuudesta.
Kun puhutaan asiakkaan tai lainsäädännön vaatimusten täyttymisestä, jotkut toimijat haluavat ylittää riman mahdollisimman niukasti, suorastaan jättäen sen väpättämään. Joskus rima kuitenkin myös putoaa. Kaikki niukkaa ylittämistä parempi saatetaan nähdä ylimääräisenä vaivana, rasitteena, resurssivaateena, kulueränä, eikä toimija silloin koe saavansa puristettua toimintaa mahdollisimman (kustannus)tehokkaaksi. Tulisiko laatu kuitenkin nähdä liiketoiminnan mahdollistajana ja kehittäjänä, kilpailuetuna, jolloin toimijan oma henkilöstö ja sen asiakkaat ovat todennäköisesti sitoutuneempia tuotteen tai palvelun käyttöön?
Joissakin yrityksissä laatupäällikön viitan saa harteilleen se henkilö, joka tehtävää vähiten vastustaa. Onneksi on myös yrityksiä, joissa joku suorastaan hihkuu innosta päästessään kehittämään toimintaa ja saamaan asioihin järjestystä. Erityisen tärkeää kaikissa tapauksissa on kuitenkin se, että yrityksen johto on sitoutunut laatuun ja vaatimusten täyttämiseen ja siten mahdollistaa resurssit asioiden järjelliseen (ja vaatimustenmukaiseen) eteenpäinviemiseen ja toteuttamiseen.
Meillä on ollut ilo päästä mukaan projekteihin, joissa paitsi laatupäällikkö, myös toimitusjohtaja ja muu henkilöstö on ollut kiinnostunut ja innostunut yrityksen laadunhallintajärjestelmästä, koska se on tunnistettu välttämättömäksi liiketoiminnan mahdollistajaksi. Yhtä lailla olemme olleet todistamassa, kun laatupäällikkö on jäänyt asiansa kanssa yksin. Näissä esimerkeissä roolimme on ollut joka tapauksessa kannustaa ja auttaa laatupäällikköjä toiminnassaan sekä pyrkiä varmistumaan kaikin keinoin siitä, että johto on perillä vastuustaan ja mahdollisesta liiketoiminnan jarruttamisesta, mikäli sitoutuminen ja resursointi ei ole riittävää.
Yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta kehotamme pohtimaan laadun ja vaatimusten täyttämisen merkitystä suhteessa liiketoimintaan. Uskomme vahvasti, että kun toimintajärjestelmä on yrityksen näköinen ja sen tarpeisiin sopiva, on siitä vain etua paitsi sisäisissä toiminnoissa myös asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden suuntaan. Edelleen, vaatimusten täyttäminen on tietyillä toimialoilla elinehto, markkinoille pääsyn ja siellä pysymisen edellytys. Toisin sanoen liiketoimintamahdollisuus ja liiketoiminnan kehittämistä parhaimmillaan. Niinpä päästään otsikon kysymykseen, ja vastaus on selkeä: sekä että. Laatu + vaatimusten täyttäminen = menestyksekäs liiketoiminta.
Käythän kertaamassa myös laatutaiteilijamme Hannan erinomaisen blogisarjan 9+1 syytä tehdä laatua, jonka osat löydät täältä.
Voimmeko olla laatuasioissa avuksi? Tutustu palveluihimme tästä ja ota yhteyttä!
Laadukkain liiketoimintaterveisin, Nina
Lue lisää blogistamme
9+1 syytä tehdä laatua | Osa 10. Menestyminen jatkuvassa muutoksessa
Miksi laatuajattelun tulisi olla jokaisen menestyksellistä liiketoimintaa tekevän yrityksen ja sen johdon ajattelun keskiössä.
Laadunhallintajärjestelmää auditoimassa – kyyläämistä vai kehittämistä?
Lääkinnällisten laitteiden valmistajan laadunhallintajärjestelmästandardin ISO 13485:2016 Lead auditor -koulutuksessa standardin vaatimuksiin ja tavoitteisiin.
9+1 syytä tehdä laatua | Osa 3. Tehostuneet sisäiset toiminnot
Yrityksen henkilöstö on yksi laadunhallintajärjestelmän tärkeimpiä asiakkaita. Erityisesti pienissä yrityksissä henkilöriski on yksi merkittävimmistä yrityksen riskeistä.