Terveysalan tulevaisuus, miltä se näyttää?

lokakuu 26, 2022

Onko tämän kaiken pilvipalvelu, kyberturvallisuus, AI, Federated learning -boomin keskellä uudesta teknologiasta tullut osa ”leipää ja voita?”-sanastoamme. Tarvitaanko edes lainausmerkkejä tai kysymysmerkkiä?

Healthtech – se on tuntunut usein niche markkinalta? Vai oliko niche vain illuusiota kunnes Covid-19 sai kiinnittämään huomiota siihenkin. Julkisuuteen tuli keskustelua maskien CE-merkeistä, käytiin koronatesteissä ja oppitiin ymmärtämään, että PCR on tarkka ja kotitesti on epäluotettavampi.

24 kuukautta pandemiaa, eikä kukaan enää tarvitse luentoa terveysteknologian tärkeydestä. Terveysteknologiaa on ollut olemassa jo pitkään ja Suomessakin se on vahva toimiala. Vuonna 2017 Forbes arvioi pelkästään digitaalisen terveydenhuollon alan maailmanlaajuisesti 25 miljardin dollarin arvoiseksi. He ennustavat, että markkina on kasvamassa 379 miljardia dollaria vuoteen 2024 mennessä. Digitalisaatio vyöryy vahvasti! Sote-uudistuksen keskusteluissa tietojärjestelmät, teknologiat ja digitaalisuuden hyödyntäminen ovat myös vahvasti mukana, ja hyvä niin. Pitääksemme potilaan keskiössä tulee meillä olla paras osaaminen, parhaimmat fasiliteetit ja parhaimmat teknologiset ratkaisut. Tähän kaikkeen tulee panostaa vahvasti myös tulevaisuudessa.

Muutamia vuosia sitten näin Healthtech Finlandin toimitusjohtajan Saara Hassisen esityksen, josta mieleeni on jäänyt se, että terveysteknologia on Suomessa nopeimmin kasvava viennin toimiala. Kuopion alueen Kauppakamari taas on nostanut kärkitavoitteeksi tuplata alueen vientiyritysten määrä ja he tukevat sitä Export2x-hankkeella. Kyllähän nämä aiheet ovat seminaarin arvoisia ja sellainenhan meidän piti päästä järjestämään! Kasve täytti sopivasti samalla myös 10v ja pyöreitä vuosiahan sitä on totuttu juhlimaan.

Perjantaina 23. Syyskuuta sitten koitti se päivä, johon olimme valmistautuneet huolella; Terveysteknologia-alan tulevaisuus -seminaari. Paikaksi meille valikoitui luonnollisesti Kuopion kaupungin kaupungintalon juhlasali. Kuopiossa terveysala on merkittävässä kasvussa ja yhteistyö toimii. Olemme saaneet tänne pystyyn Kuopio Health avoimen innovaation ekosysteemin, jossa mukana yritysjäseniä on yli 30, samalla terveysalan yritykset myös investoivat kovasti Kuopioon: Rokote Laboratories Finland kehittää kotimaista koronarokotetta, FinVector investoi uuteen tehtaaseen, Charles River Laboratories toimii vahvasti pre-kliinisessä tutkimuksessa, Adamant Health sai Saksasta strategisen sijoittajan, yliopistosta, sairaalasta ja AMK:sta nousee uusia startup lähtöjä (Sonai Health, Marginum jne.).

Seminaariin näistä kutsuimme puhumaan todella kiinnostavat Rokote Laboratories Finlandin ja Adamant Healthin, sekä näyttelypisteille Kuopio Healthin, Sonai Healthin, Marginumin ja Turun AMK:n Industrial Quality Management -ohjelman.

Ensimmäisenä puhujana oli luonnollisesti Saara Hassinen Healthtech Finlandista. Esityksessään Saara nosti esiin Suomen terveysala kasvua ja yhteistyön toimivuutta, myös startupit ovat nyt vahvasti fokuksessa kun Upgraded yhdistyy Healthtech Finlandiin. Hienoa miten hyvin panostetaan!

Seuraavaksi VTT:n Sensing solutions tutkimusalan johtaja Kari Rönkä kertoi mikä on kuuminta hottia tutkimuksen kärjessä. Painettavia sensoreita, teköälyä jne. mutta minusta oli hienointa nähdä millaisia ekosysteemejä VTT on rakentanut kv-yritysten, suomalaisten yritysten ja tutkimuksen välille. Painettavan älykkyyden Printocent oli näistä hieno esimerkki! Vanha VTT:n tutkija oli tämän esityksen parissa kuin karkkikaupassa. Huikeita ratkaisuja tarjolla polttaviin globaaleihin ongelmiin ja vielä oikeissa aidoissa ekosysteemeissä, joissa yhteistyö pelaa. Tästä meidän kannattaa ottaa mallia!

Pekka Simula Innovestor Life Science rahastosta kertoi heidän rahastostaan, pääomasijoittamisen trendeistä ja life science markkinasta kokonaisuudessaan. Esityksessä oli hienosti nostettu esiin Suomen vahvuuksia enablereina joita olivat esimerkiksi biopankit ja pan-omics, data, AI sekä erilaiset sensorit. Globaaleina tarpeina oli tunnistettu ikääntyminen, pandemiat, neuro- ja tietenkin regulaatio-osaaminen. Hyvä että toimialalla fokusoitunut rahasto on kasassa, nyt odotellaan mihin Kuopion startupiin he sijoittavatkaan, tai mihin kaikkiin. Potentiaalisia lähtöjä täältä kyllä löytyy!

Seminaarin lopuksi saimme kuulla mielenkiintoiset esitykset Tuija Keinoselta Rokote Laboratoriesin tarinasta sekä Paulus Carpelanilta ja Saara Rissaselta Adamant Healthin tarinasta. Huikeita yrityksiä molemmat, ja ei voi kun ylpeänä seurata mitenkä hienoa osaamista on molemmissa yrityksissä osattu tuotteistaa yritykselle ja vielä tiedelähtöisesti!

Kuopiossa on todellakin maailman luokan terveysteknologiaekosysteemi!

Mikko Juuti

CEO (-10/2023); Sales