Labquality Days 2022 – pitkästä aikaa livenä!

huhtikuu 28, 2022

Osallistuimme vuosittain järjestettäville Labquality Daysille, joka edellisvuoden virtuaalitapahtuman sijaan järjestettiin toisella yrittämällä poikkeuksellisesti huhtikuussa. Mielenkiintoinen ohjelma, hyvät puhujat ja tietenkin kattava näyttely houkutteli paikalle kohtuullisen yleisön keväiseen Helsinkiin ja Messukeskukseen

Kasven edustajien ohjelmaan valikoitui terveysteknologiapainotteiset luennot lääkinnällisten laitteiden ja laboratorioiden näkökulmasta. Kuulimme monia mielenkiintoisia esityksiä, jotka koskivat IVDR:ää ja sen vaatimuksiin valmistautumista kaupallisten- ja omavalmistetestien näkökulmasta, tilannekatsausta ISO 15189 päivityksestä, laboratorioiden akkreditoinnin etuja ja haasteita, ohjelmistoja IVDR-laitteina, markkinoille saattamisen jälkeistä valvontaa, tietoturvaa, käytettävyyttä sekä tekoälyä kliinisen arvioinnin ja kliinisen tiedon keräämisen apuna. Ohjelmaan oli myös riittävästi väljyyttä, mikä mahdollisti mielenkiintoiset keskustelut puhujien ja muiden osallistujien kanssa. Kansallisella valvovalla viranomaisella Fimealla oli myös oma pieni messuosasto, jolla saattoi käydä vaihtamassa ajatuksia tai esittämässä kysymyksiä. Mahtavaa matalan kynnyksen toimintaa siis!

Kotiinviemisiksi Labquality Daysiltä saimme hyviä vinkkejä asiakasprojekteissa hyödynnettäväksi. Luennot antoivat uutta ajateltavaa esimerkiksi IVDR:n vaatimusten käytännön toteutuksen tehokkaasta skaalaamisesta pienemmille toimijoille, käytettävyyden parempaan linkittämiseen suunnitteluun ja kehittämiseen, sekä riskinhallinnan dokumentaation rakentamiseen. Oli myös mielenkiintoista kuulla viranomaisnäkemyksiä ja tulkintaa lainsäädännön soveltamiseksi käytännön tasolla eri taloudentoimijoiden tehtävissä. Lisäksi on aina hienoa nähdä, miten tiiviisti Suomessa voi tehdä yhteistyötä ja käydä matalalla kynnyksellä keskusteluja muiden yritysten, järjestöjen (esim. Healthtech Finland) ja viranomaisten kanssa. Ilmassa on todellista yhdessä tekemisen ja tiedon jakamisen meininkiä nyt kun IVDR:n soveltamispäivä on lähellä, eikä yhteinen tekeminen varmasti lopu toukokuun jälkeenkään.

Mikäli sinulla on kysyttävää lääkinnällisiin laitteisiin, regulaatioihin, laadunhallintajärjestelmiin tai teknisiin tiedostoihin liittyen, olethan yhteydessä tiimiimme niin autamme teitä löytämään ratkaisut.

Anna-Kaisa & Nina

Anna-Kaisa Lehtivarjo

QA/RA Specialist