9 + 1 syytä tehdä laatua | Osa 8. Yrityksen arvon kasvattaminen ja due diligence-valmius

elokuu 24, 2022

Monille kasvua tavoitteleville yrityksille tulee jossain vaiheessa yrityksen elinkaarta ajankohtaiseksi hakea yritykseen lisärahoitusta pääomasijoituksen muodossa. Pidemmälle ehtineillä yrityksillä voi myös yrityksen myynti ja exit siintää omistajan mielessä. 

Näissä tilanteissa vaikuttava ja toimiva laadunhallintajärjestelmä voi olla kullan arvoinen: oikein rakennettuna ja viestittynä se kertoo potentiaaliselle ostajalle siitä, että yrityksen liiketoimintaa johdetaan ammattimaisesti ja systemaattisesti, henkilöstö on sitoutunutta ja motivoitunutta, prosessit toimivat tehokkaasti, yritys hallitsee liiketoiminnan riskejä ennakoivan ja proaktiivisen riskinhallintaprosessin avulla ja yritys panostaa toiminnan  jatkuvaan kehittämiseen.

Mikä on DD eli Due Diligence?

Due Diligencellä eli DD:llä tarkoitetaan yrityskaupan kohteen ennakkotarkastusta, tutkimusta ja selvittelyjä, jotka ostaja haluaa suorittaa ennen yrityskauppaa. Due diligence on siis ostajan keino toteuttaa ostokohteen arviointi sekä taloudellisesta, että oikeudellisesta näkökulmasta. Näiden tietojen tietojen perusteella ostajan on mahdollista arvioida ostokohteena olevaan liiketoimintaan liittyviä mahdollisuuksia ja riskejä.

Ennen kuin varsinainen Due Diligence-tarkastus aloitetaan, osapuolet ovat yleensä käyneet läpi kaupan oleellisia sopimusehtoja ja laatineet esi- tai aiesopimuksen. DD:n tarkoituksena on siis varmistua siitä, että yritys on juuri sellainen ja siinä kunnossa, kuin neuvottelujen edetessä sen on väitetty olevan.

Mitä Due Diligencessä käydään läpi?

DD-tarkastuksen laajuus riippuu ostokohteen koosta, liiketoiminnasta ja sen rakenteista, ostajan asemasta ja myös kaupan muodosta; kaikki nämä kannattaa huomioida due diligencea suunniteltaessa. DD-prosessin kesto voi vaihdella yhdestä useampaan kuukauteen. Sen kesto ja avainhenkilöstön työllistymisen määrä riippuu olennaisesti yrityksen dokumentaatio tilasta. Tässä ostokohteen dokumentaatio, sen selkeys ja riittävyys ovat avainasemassa. 

Tyypillisesti DD-prosessissa käydään läpi seuraavia osa-alueita, jotka luonnollisesti riippuvat ostokohteen koosta ja liiketoiminnan luonteesta:

  • Talous (esimerkiksi liikevaihto, verotus, tulos, tase ja tase-erittelyt, myyntikate, rahoitus, kassavirta, kuluvan vuoden budjetointi, 5v-suunnitelma, vuosiennusteet, myyntisaamiset, ostovelkojen kiertonopeus, lyhytaikaiset/pitkäaikaiset velat jne.)
  • Juridiset ja hallinnolliset asiat (esimerkiksi sopimukset, pöytäkirjat, mahdolliset riidat, hyvän hallintotavan järjestelmät, ympäristökysymykset, lainsäädäntö/regulaatiot ym.)
  • Henkilöstöasiat (esimerkiksi organisaatio, johtamisjärjestelmä, työntekijät, työterveys, tapaturmatilastot, avainhenkilöiden sopimukset, ym.)
  • Myynti ja asiakkuudet (esimerkiksi myynti tuotteittain / alueittain / asiakkaittain, merkittävimmät asiakkuudet, myyntikate, liiketoimintalogiikka, markkinaosuus , markkinapotentiaali, markkinan koko ja sen kasvuprosentti, toimittajat, kilpailijat, investointitarpeet/suunnitelmat ym.)
  • Visio ja strategia
  • Kasvusuunnitelmat
  • Toiminnan organisointi (IPR, laatujärjestelmä, sisäiset ohjeet ja politiikat ym.)

Miten Due Diligence ja laadunhallintajärjestelmä / toimintajärjestelmä liittyvät yhteen?

Due diligence-prosessin aikana sekä ostajan päätöksentekoon, että yrityksen arvoon voi merkittävästi vaikuttaa se, miten systemaattista toiminnan voidaan osoittaa olevan ja miten sen liiketoiminnan riskejä hallitaan. Tästä syystä yrityksen myyntiin jollain aikavälillä tähtäävien yritysten kannattaisikin rakentaa laadunhallintajärjestelmä paitsi toiminnan tukemiseksi, myös tukemaan jatkuvaa due diligence-valmiutta. 

Lisäksi kohdeyrityksen ollessa pieni tai keskisuuri yritys, on omistajilla prosessissa harvoin mukana ulkopuolista apua, vaan se toteutetaan oman varsinaisen päivätyön ohella, yrittäjien toimesta tai avainhenkiöiden/tiimin kesken. Tässäkin tilanteessa prosessin läpimenoon voidaan merkittävästi vaikuttaa vaikuttavalla ja tehokkaalla tiedonhallinnalla, jonka pohjatyö tehdään jo kauan ennen itse DD-prosessin aloittamista. 

Useilla yrityksillä laadunhallinta- tai toimintajärjestelmä rakennetaankin siitä näkökulmasta, että yritys on Due Diligence-valmiudessa vuoden jokaisen päivänä. Se ei ole lainkaan huono syy panostaa toiminnan laatuun!

Kasvesta:

Kasve on laadunhallinnan ammattilainen, jolla on rautainen kokemus erilaisten yritysten ja organisaatioiden laadunhallintajärjestelmien rakentamisesta, kehittämisestä ja auditoinneista, laatusopimusten laatimisesta ja laadunhallintaan liittyvistä koulutuksista.

Kasven asiantuntijat ovat laatineet, ylläpitäneet ja auditoineet useiden eri standardien mukaisia laadunhallintajärjestelmiä (mm. ISO 9001, ISO 13485 (lääkinnälliset laitteet), ISO 17025 (testauslaboratoriot), ISO 15189 (kliiniset laboratoriot), ISO 14001 (ympäristöjärjestelmät)), sekä toimineet asiakkaidemme ulkoistettuna laatupäällikkönä. 

Jos organisaatiosi missään vaiheessa tarvitsee apua joko olemassa olevan laadunhallinta- tai toimintajärjestelmä kehittämisessä tai sellaisen luomisessa tyhjästä, asiantuntijamme ovat aina käytettävissänne.

Nina Vartiainen ja Hanna Kumpulainen

Nina Vartiainen

Head of QA/RA